W trakcie tegorocznej akcji ,,Podziel się posiłkiem” , zorganizowanej w subregionie konińskim przez Bank Żywności, udało się zebrać ponad 19 ton żywności. – To rekordowy wynik. Dziękuję wszystkim darczyńcom – mówi Ireneusz Niewiarowski, senator, prezes banku.
Żywność zbierana była w większych sklepach i marketach Konina, a także w wielu miejscach powiatu konińskiego, kolskiego i tureckiego m.in. w Turku, Kole, Kłodawie czy Przykonie. W Koninie udało się zebrać 7, 6 tysięcy kg żywności, a w pozostałych miejscach – 5,8 tysięcy. Dwóch producentów przekazało 5, 8 tysięcy kg żywności. Trafi ona do najbardziej potrzebujących osób w naszym regionie. W akcję zaangażowało się w sumie 728 wolontariuszy Banku Żywności.
– Mieszkańcy chętnie wrzucali najczęściej makarony, konserwy, mąki, oleje – mówi jedna z wolontariuszek.