aktualna pogoda:
°C
hPa
deszcz: 0.0 mm
wiatr: km/h
pogoda na 4 dni »

Sukces młodych kucharzy


poniedziałek 17 grudzień 2012 19:00

Uczniowie z ZSRCKU w Kościelcu stanęli na podium, zajmując trzecie miejsce w konkursie kulinarnym „Tradycyjne Produkty – Nowoczesna Kuchnia Polska”. Młodzi kucharze przygotowali wyśmienite dania z wykorzystaniem regionalnych produktów. Nagrodę odebrali podczas Świątecznego Kiermaszu Produktów Regionalnych, który odbył w warszawskiej „Fortecy”.

Podczas ostatniego weekendu odbył się wielki finał konkursu kulinarnego „Tradycyjne Produkty – Nowoczesna Kuchnia Polska”, organizowanego przez Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej (EFRWP), Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego (PIPRiL) oraz Slow Food Youth Warszawa. Wzięli w nim udział młodzi kucharze ze szkół gastronomicznych z różnych regionów Polski. Uczniowie zaserwowali jury wyjątkowe dania, opracowane według autorskich przepisów.

I miejsce zajął Zespół Szkół Agro-Technicznych w Ropczycach (woj. podkarpackie), a II miejsce Zespół Szkół Gastronomicznych z Gorzowa Wielkopolskiego (woj. Lubuskie). III miejsce zdobył natomiast ZSRCKU w Kościelcu. Sebastian Dzierzgwa i Konrad Dzikowski na przystawkę przygotowali złociste pierożki z nadzieniem z wątróbki, z sosem serowym i karmelizowanymi owocami lasu. Daniem głównym były policzki wołowe na topinamburowym puree z sosem żurkowym oraz jesienną konfiturą z jarzębiny, zaś deserem miodowe ciastko z lukrem limonkowo-kminkowym, sosem malinowym, miętowym pudrem oraz z maślankowym miodem. Uczniowie gotowali pod okiem swojej nauczycielki, pani Katarzyny Hryciuk. Wyróżnienia otrzymały szkoły: ZSG  w Warszawie, ZSGS w Olsztynie oraz ZS nr 6 w Szczecinie.

Nad przebiegiem konkursu kulinarnego czuwało jury w składzie: Hanna Szymanderska – przewodnicząca jury i autorytet kuchni polskiej, Marek Zagórski – prezes EFRWP oraz popularyzatorzy kuchni i kucharze: Bogusław Deptuła, Eugeniusz Mientkiewicz, Dariusz Szymański, Andrzej Szylar, Joanna Jakubiuk oraz Adam Żemojtel.

Jury konkursowe oceniało potrawy nie tylko pod względem smaku, pomysłowości i sposobu wykonania. Najważniejszym kryterium było wykorzystanie produktów regionalnych. Młodzież wykazała się naprawdę wysoką świadomością produktu, co nas bardzo cieszy – mów mówi Marek Zagórski, członek jury i Prezes Europejskiego Funduszu Rozwoju Wsi Polskiej. – W tej edycji konkursu poziom był naprawdę wysoki, dlatego jury miało trudne zadanie. Musieliśmy spróbować aż trzydziestu potraw i wybrać spośród nich te, które najsmaczniej łączyły tradycję z nowoczesnością – dodaje. 

Nagrodą dla zwycięzców jest 5-dniowy kurs sztuki kulinarnej w Akademii Marcina Budynka wraz z wyżywieniem i zakwaterowaniem, zaś dla pozostałych uczestników konkursu przewidziane są nagrody rzeczowe i dyplomy. Wręczenie nagród i wyróżnień odbyło podczas Świątecznego Kiermaszu Produktów Regionalnych, który odbył się w ubiegłą niedzielę. Producenci wyrobów tradycyjnych i regionalnych, zaproszeni z różnych regionów Polski, oferowali w „Fortecy” swoje specjały – w tym: tradycyjne alkohole (miody, nalewki, piwa), oleje, sery, masło, jaja, drób, wędliny, dziczyzna, ryby (świeże i wędzone), wyroby piekarskie, przetwory i soki, czy ekologiczne warzywa i zioła. Nie zabrakło pokazów sztuki kulinarnej, warsztatów lepienia pierogów dla najmłodszych i innych atrakcji. Kiermasz poprowadzili Grzegorz Łapanowski – kucharz, prowadzi programy i warsztaty kulinarne oraz David Gaboriaud – francuski kucharz i smakosz.

Oprócz zwycięzców i wyróżnionych udział w konkursie wzięły szkoły z województw: podkarpackiego (ZST w Lesku), podlaskiego (PWSIiP w Łomży), wielkopolskiego (ZS w Ostrzeszowie) oraz zachodniopomorskiego (ZSEH w Kołobrzegu).

Finał konkursu kulinarnego „Tradycyjne Produkty – Nowoczesna Kuchnia Polska” oraz Świąteczny Kiermasz Produktów Regionalnych są podsumowaniem projektu „Żywność wysokiej jakości. Krótsza droga od producenta do konsumenta”, realizowanego przez Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Slow Food Youth Warszawa. Jest on finansowany przez EFRWP i UE, w ramach grantu europejskiego na promocję Wspólnej Polityki Rolnej.

Materiał prasowy

fot. W. Olkuśnik‹

*tytuł pochodzi od redakcji‹

 
 

Zobacz także:


Strona główna  •   Turek.net.pl •  

Strony portalu Kolo.info.pl są monitorowane przez Google Analytics •  Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu oraz plików cookie •  Projekt, realizacja, hosting online24.pl